Nijmeegse Vierdaagse

In de eerste week van de zomervakantie hebben wij, ex groep 8-ers Rutger Basten en Floris de Koning, de Vierdaagse van Nijmegen gelopen. We hadden er 5 maanden lang voor getraind, wel 200 km, samen met onze moeders, dus we waren er helemaal klaar voor!
Ook Emma (ook ex groep 8) en Lara en Imke liepen trouwens de 4daagse met hun familieleden.
Als je minstens 11 jaar bent mag je met de 4 x 30 km meedoen; het viel wel een beetje tegen dat we 2 dagen 33 km moesten lopen…
’s Ochtends bracht de vader van Floris ons naar Nijmegen, we moesten dan in 2 seconde uitstappen zodat hij meteen door kon rijden (#uitdaging). De eerste 2 dagen waren de langste en de heetste, ze heten dag van Elst en dag van Wijchen; die dag heet ook wel roze woensdag (heel veel mensen dragen dan roze kleren, soms hele rare..!). De vader van Rutger stond iedere dag ergens met stoelen en een parasol en heeel veel lekker eten en drinken, zodat we goed konden uitrusten.
De 3e dag begon met 1,5 uur regen; niet echt tof om te lopen was dat. Die dag loop je door Groesbeek en over de Zevenheuvelenweg (je loopt er maar 4, trouwens) en hebben we naast een zingende groep militairen gelopen, dat was indrukwekkend. Bij de finish werd Rutger ineens geïnterviewd door Harm Edens van het Vierdaagse Journaal en het werd nog helemaal uitgezonden op TV ook; Rutger had best veel pijn in z’n voeten, maar toch ging hij steeds door!

Op de laatste dag gaat het lopen bijna vanzelf, we liepen jammer genoeg niet door Beers, maar we zijn wel juffrouw Iris, meester Rob en juffrouw Nancy tegen gekomen, die moedigden ons aan! Via What’s App kregen we ook filmpjes van onze groep 8, dat was heel grappig, ook stuurden wij weer filmpjes terug (en onderweg hebben we de musical ‘Niet te filmen’ nog een stukje gespeeld voor dat filmpje). We hadden die dag een speciaal shirt aan (met ‘Keep calm and finish on friday’ erop). Vanaf Malden loop je de Via Gladiola, die heet zo vanwege die speciale bloemen die je krijgt als je de 4-daagse uitgelopen hebt; het is eigenlijk 1 lange weg met muziek en feest en klappende mensen. Alleen kunnen we het lied ‘Despacito’ niet meer horen zonder aan de Vierdaagse te denken.
Uiteindelijk kregen we onze medaille, nadat we vlak voor de finish samen weer een TV interview moesten doen (voor Hart van Nederland); hiervan werden 3 seconden uitgezonden!
Achteraf gezien hadden we het zwaarder verwacht en was het best leuk om te doen; misschien ook iets voor jullie volgend jaar??

Rutger en Floris