Praten over alcohol

Samen kom je verder – Opvoeden en opgroeien

Praten over alcohol
E51 CJG Praten over alcohol

Rond hun 13e beginnen jongeren gemiddeld met alcohol drinken. Is jouw kind 11 of 12 jaar? Dan is het goed om dit onderwerp al eens ter sprake te brengen. Zo zorg je ervoor dat je kind op de hoogte is voordat hij of zij besluit om te experimenteren.

Een nieuwsitem over alcohol op de televisie, een feest dat eraan komt; het zijn goede aanleidingen voor een gesprek over drankgebruik. Schrik je puber niet af door meteen te beginnen met het opnoemen van alle nadelige effecten van alcohol. Tast eerst eens af hoe hij of zij hier zelf over denkt.

Geef duidelijke uitleg

In de puberteit ontdekt je kind wie hij of zij is. Het is de periode waarin ze zich afzetten tegen hun ouders en het niet altijd eens zijn met de beslissingen die je neemt. Leg daarom uit waarom je wilt dat je kind niet drinkt.

Extra tips

Praat over de directe gevolgen van het drinken van alcohol, bijvoorbeeld niet goed kunnen sporten of vermoeid zijn de volgende dag.

Heb vertrouwen. Je kunt als ouder niet overal bij zijn. Bovendien moet je kind leren zelf keuzes te maken.

Maak afspraken. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en grenzen.

Vind je opvoeden of opgroeien soms lastig? Kom je er zelf even niet uit? Stel je vraag aan het CJG via telefoon of info@cjglandvancuijk.nl.

www.cjglandvancuijk.nl