Hoe breng ik slecht nieuws?

Het liefst zie je je kind opgroeien in een wereld waar slecht nieuws niet bestaat. Toch krijgt je zoon of dochter vroeg of laat te maken met de minder leuke kanten van het leven. Een huisdier dat overlijdt, oma die ongeneeslijk ziek is of misschien gaan jullie wel verhuizen. Hoe vertel je dit aan je kind?

Dat je het vertelt is heel belangrijk. Kinderen voelen emoties van hun ouders goed aan. Maar ieder kind is anders en gaat hier op een eigen manier mee om. Het is daarom onmogelijk om ‘de beste manier’ te kiezen. Al kunnen we wel een aantal tips geven.

Niet ontkennen

Zorg dat je kind op de hoogte is voordat de buitenwereld dat is. Je wilt niet dat je zoon of dochter van de buurvrouw hoort ‘dat ze jullie zo gaat missen na de verhuizing.’ Zoek een goed en rustig moment uit. Vraagt je kind zelf wat er met je aan de hand is en is het niet het juiste moment? Ontken dan niet dat er iets speelt. Kinderen zijn intuïtief en voelen zich erkend wanneer je aangeeft dat hun gevoel juist is.

Duidelijk en in stapjes

Neem de tijd voor wat je wilt vertellen en wees duidelijk. ‘De dokter zegt dat Bello heel erg ziek is’. Laat je kind hierop reageren. Misschien heeft hij of zij vragen, is er verdriet of komt er nog helemaal geen reactie. Meestal zal je zoon of dochter na een tijdje zelf met vragen komen. Vertel het verhaal in behapbare delen. Wat er over een paar maanden gebeurt, is nog niet interessant. Houd het bij de situatie van nu en blijf vragen eerlijk beantwoorden.

Heb je vragen over het brengen van slecht nieuws? Of andere vragen over opvoeden of opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.